Koninklijke onderscheiding

Dubbel feest in huize Dekkers “Hoe is het mogelijk!

Stap je op een vrijdagmiddag de St. Laurentiuskerk in Ulvenhout binnen, zit het priesterkoor bomvol mensen die spontaan ‘Lang zal ze leven ’ zingen. Geen verjaardag, maar de uitreiking van een koninklijke onderscheiding. Het overkwam Ria en Hans Dekkers.

“Hoe is het mogelijk! Heeft de koning het behaagd?”, riep Ria verrast uit bij binnenkomst. Even later werden haar en haar man Hans de versierselen opgespeld door wethouder Miriam Haagh. Vanaf dat moment behoren beiden tot de orde van Oranje Nassau.

Vorig jaar was Ria Dekkers genomineerd voor de Bredase Vredesprijs vanwege haar vrijwilligerswerk voor de Stichting Mukomeze die zich inzet voor de leefomstandigheden van meisjes en vrouwen in Rwanda. Dekkers is verder actief betrokken bij de parochie van de Heilige Familie en ze is vrijwilligster bij de Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout-Bavel en Koninklijke Visio.

Hans Dekkers is de schrijver van het boek Voor wie niet in wonderen gelooft, over de genocide in Rwanda. Verder is hij onder meer in diverse functies actief geweest als vrijwilliger voor de heemkundekring Paulus van Daesdonck en als secretaris bij de stichting Restauratie Kerkgebouwen.

Jo Box (75) uit Ulvenhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De in het Limburgse Bocholtz geboren Box kent een waslijst aan verdiensten. Een greep: voorzitter van de Rotary Breda West en de stichting Dorpspark Ulvenhout, bestuurslid van het CDA en vrijwilliger voor de Katholieke Bond van Ouderen en actief lid van de parochie H. Familie.

Trees Pacilly (68) uit Breda, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De geboren Alkmaarse is vicevoorzitter van de Stichting Leergeld Breda dat zich richt op kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met beperkte financiële middelen. Ook bekleedde ze diverse functies bij de Stichting Thebe West-Brabant, is ze vrijwilligster bij Careyn Hospice en vervult ze de functie van deken van de Heerlijke Orde van Breda.

Anthonius Wilhelmus Johannes van de Rijt (58) uit Bavel – Lid in de Orde van Oranje-Nassau (met zwaarden)
De heer van de Rijt Als officier bij de Koninklijke Luchtmacht veel gedaan voor de vakgroep Logistiek, waaronder het realiseren van een nieuw functiehuis. Sinds 1983 lector en soms voorganger in de Bavelse kerk. Was onder meer ook voorzitter van de Stichting Oranjecomité Bavel Actief en bij gemengd koor AmbiCiuS.