Geen parochie zonder vrijwilligers

Geloofsgemeenschap ben je niet alleen, maar ben je samen. Met mensen om je heen voor wie het geloof in God en Jezus Christus zeggingskracht heeft. Met mensen die willen samenkomen rond Schrift en Tafel. Met mensen die zich voor hun geloof en voor hun geloofsgemeenschap willen inzetten. Een aantal mensen doet dat beroepsmatig, als lid van het pastoraal team. Maar veel meer mensen doen dat vrijwillig, uit eigen beweging, zonder dwang, omdat ze zijn gehecht aan die groep die samenkomt, telkens weer. Niet alleen op zondag, maar ook op maandag, dinsdag … enz.

In de parochie wordt op alle dagen van de week veel werk verzet door vrijwilligers. Dat varieert van het verzorgen van de bloemversiering in de kerken tot het bezorgen van het parochieblad, van het zingen in een van de parochiekoren tot het besturen van de parochie, van secretariaatswerkzaamheden tot het onderhouden van de website. Het is dus belangrijk dat voldoende mensen zich blijven inzetten om de parochie een levende gemeenschap te laten zijn. Als u daaraan wilt meewerken, wordt u van harte uitgenodigd dit kenbaar te maken bij een van de leden van het pastoraal team of bij het centraal secretariaat van de parochie.

Zie voor adresgegevens de rubriek Contact.

Vrijwilligers gevraagd:

Kosters

In de Mariaparochiekern zijn we op zoek naar mannen of vrouwen die zich willen inzetten als koster. Er worden weekendkosters en uitvaartkosters gevraagd. De tijdbelasting is ong. twee en een half uur per viering. Een koster draagt o.a. zorg voor de inrichting van de kerk bij een viering, luidt de klokken en zorgt voor de verwarming, zet en legt alles klaar wat er voor de viering nodig is en is dienstbaar tijdens de vieringen.

Een weekendkoster wordt voor 1 á 2 keer in de maand gevraagd. Een uitvaartkoster voor door de week wanneer nodig is.

Vormselwerkgroep

De vormselwerkgroep vraagt nieuwe vrijwilligers om het komende jaar zorg te dragen voor de organisatie van de voorbereiding van het vormsel. Deelnemerslijsten van gastouders en vormelingen maken, zorg dragen voor de vermenigvuldiging van de projecten, locaties vastleggen.

Zorgen dat de 4 algemene bijeenkomsten goed verlopen, de vormelingen via de mail berichten doorgeven.

Twee avonden beleggen waarop de pastor de ouders informeert over de gang van zaken binnen de gastgezinnen.

Meehelpen bij de presentatieviering en vormselviering.

Het is een afgebakende klus van een half jaar.

Centrale secretariaat

Op het centrale secretariaat hebben we behoefte aan vrijwilligers die een ochtend in de week of enkele uren willen meewerken om de administratie op orde te houden. Hier is tevens het secretariaat van de Petrus en Pauluskerk gevestigd. Ook hier hebben we mensen nodig voor telefoon en kleine administratieve werkzaamheden. Bij voorkeur op maandag, dinsdag of donderdag ochtend.

Eerste Communie

Voor het komende jaar zou het fijn zijn als er enkele mensen meehelpen bij de organisatie van de voorbereiding. Het zijn lichte administratieve werkzaamheden. Mensen met organisatietalent zijn van harte welkom.

Lectoren gevraagd

Tijdens de vieringen zorg dragen voor de lezingen en voorbeden. Het is belangrijk dat de vieringen goed verzorgd zijn, nieuwe aanwas van jonge mensen die als lector willen fungeren zou heel mooi zijn. Een keer in de twee maanden een beurt overnemen zou mooi zijn.

Diaconie

Bij deze groep is behoefte aan versterking. Voorbereiding van adventsactie en vastenestafette zijn twee klussen per jaar die enkele dagdelen vragen voor voorbereiding. Hebt u aandacht en zorg voor de medemens dan bent u de persoon voor deze groep.

Hebt U interesse in een van de bovenstaande vacatures neem gerust de telefoon en laat iets van u horen.

Zie voor adresgegevens de rubriek Contact.

Inzet en gezelligheid

Pas sprak ik Ineke Boon, één van onze vrijwilligsters. Ze is een mensenmens, heeft van alles om handen, maar heeft ook graag een paar uurtjes per week over voor vrijwilligerswerk in de kerk. Ze zei: ‘Er is van alles te doen: de kerk heeft van tijd tot tijd een poetsbeurt nodig, de bloemen worden er verzorgd, de kaarsen worden wekelijks bijgesneden en het secretariaat wordt door vrijwilligers bemand. Koren oefenen en leveren hun bijdrage aan een mooie viering op zondag, bij een uitvaart of een huwelijk, kosters zorgen dat er helpende handen zijn tijdens een viering. Het zijn vrijwilligers die in de stand van de Wereldwinkel eerlijke handel verkopen, koffie schenken na de viering en deze Leydraad bezorgen. Met elkaar vorm je een grote familie, die zorgt dat er sprake is van gemeenschap.’

Vrijwilligers zoals Ineke zetten zich voor elkaar in en vinden ook veel gezelligheid in hun werk. Dus houd je van gezelligheid, en ben je een mensenmens, meld je bij een secretariaat en kijk of er ook voor u (of voor jou) iets is waar je een uurtje of wat tijd in wilt steken.
Rob van Uden, diaken